William Morris

Zoals je hebt gelezen in mijn vorige blogs (Naar het hoge Noorden, Jeanny pakt uit, Bloemen bloeien op papierKasteel Middachten) ben ik van de zomer lekker op stap geweest naar allerlei tentoonstellingen op handwerkgebied. Wat was er veel te zien! En ik heb nog niet eens alles afgelopen ;)

Mijn reeks sluit ik af met de William Morris tentoonstelling in Museum De Zwarte Tulp in Lisse. Vrijdag 4 augustus heb ik speciaal vrij genomen om naar de exclusieve rondleiding te gaan door deze tentoonstelling. We werden rondgeleid door Sabine Huls, Directeur-Conservator van het museum. Deze rondleiding werd georganiseerd door de Nederlandse Kostuumvereniging en ik was van de partij :)


William Morris (1834 - 1896) speelde een belangrijke rol in de arts and crafts movement (laatste helft 19e eeuw). Sommige denken dat ik veel hooi op mijn vork neem, maar William Morris kon er ook wat van. Hij was actief in literatuur, het ontwerpen, drukken en uitgeven van boeken, het ontwerpen van behang, textiel, tegels, tapijten, meubilair, glas in lood en interieurs. Industriële producten mistte in zijn ogen een ziel en waren van mindere kwaliteit. Niet zo verrassend: William Morris was voorstander van de heropleving van het ambacht. Hé, nog een bondgenoot gevonden ;)  

William Morris tekende al zijn ontwerpen zelf. Ah, nog iemand die mij is voorgegaan met het combineren van schilderen en handwerken ;) Hij vond het belangrijk dat de bloemen botanisch correct waren en dat de anatomie van de dieren klopte. Mijn botanische schilderhart ging sneller kloppen ;) Daarna werden zijn tekeningen omgezet in houtblokken om behang of stof te bedrukken. Via de prachtige quiltstoffen die nog steeds door de firma Morris & Co. worden uitgegeven, ben ik in aanraking gekomen met William Morris. 


Uiteraard liet de tentoonstelling een aantal behangetjes zien, waarvan Strawberry Thief mijn favoriet is.


Naast de wisseltentoonstelling van dit keer William Morris is het museum ook de vaste standplaats van de collectie van de stichting De Witte Zwaan. Deze stichting beheert een kunstcollectie die zich richt op voorjaarsbloeiende bolgewassen. Je zal je maar eigenaar mogen noemen van deze stukken.



Ook schilderijen uitgevoerd in de Japanse penseelschildertechniek ontbreken niet in deze collectie. Waanzinnig om dit in het echt te mogen zien!


Daarnaast heeft het museum een prachtige verzameling hyacintenglazen en glazen om eikeltjes op te zetten. Van deze laatste glazen wist ik van het bestaan niet af. Weer wat geleerd ;)

Kortom, een bezoekje aan het pittoreske museum De Zwarte Tulp is zeker de moeite waard. Bezoek eens hun website, klik hier (klikker de klik).

Zoals je hebt gelezen, heb ik enorm genoten van deze dag en weer veel inspiratie opgedaan :) Ik ben nog aan het nastuiteren!

Tot de volgende keer maar weer :)

Handwerken crasht niet
Het heeft altijd bereik 
En de accu is ook nooit leeg :)

Reacties

Anoniem zei…
Als echte Morris fan moest ik er natuurlijk ook heen. Het was allemaal zeer de moeite waard!
De meubelstoffen en het behang worden uitgegeven door Morris en Co.
De quiltstoffen worden verzorgd door Moda Fabrics. Die stoffen zijn aangepast voor quilters. Er wordt veel zorg aan de quilt stoffenseries besteed. Barbara Brackman (textiel expert voor oude quilts) bemoeit zich er o.a. mee.
Helaas komt de collectie quiltstoffen maar om de paar jaar uit. De stoffen zijn snel uitverkocht.Ik heb horen fluisteren dat er in oktober a.s. een nieuwe serie komt.
De collectie van de stichting De Witte Zwaan is al een reden om dit museum eens te bezoeken: allemaal TOP stukken.
Groetjes van assistent Mrt.

Populaire posts van deze blog

Kralenbeursje breien

Workshop Hardanger

Stapjes op videogebied